Chorvatsko 2000 - 2017, výlet "Raškovické party" do Baško Polje, Split, Makarská, Brač, Biokovo, Veprič. Výlet třídy 1.B - 2004. Budapešť, Kroměříž, Krakov, Osvětim, Brezinka, Hochkar, Wachau, petanque, Salzburg, Salzkammergut, Orlí hnízdo, Berchtesgaden, Obersalzberg, Hallstatt, Vodácké kurzy 2010-2011, Raškovice 2010-2013.
Další foty jsou na http://jhrdy1.webgarden.cz/hochkar-2010-leden, březen, 2011 - 2017, to jsou stránky, kde mám fotky z Rakouska - Wachau, Hochkar, stužkovací večírky, oslavy, Salzburg, Hallstatt, Berchtesgaden, Orlí Hnízdo, lyžák, Mnichov, Hochkar - březen a dále Německo - Mnichov, Rakousko - Krimmelské vodopády 2011 i 2014, nové fotky ze školy, poslední Raškovice - léto, podzim 2011 apod. Připojil jsem odkazy na stránky těchto destinací, nejnověji stránky Hochkaru v češtině... Na YouTube (hrdas66) potom další videa z těchto akcí. Je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem ceny mýtného, ceny pohoných hmot, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější, přidal jsem i odkazy na stránky chorvatských medií. Nejnověji jsem přidal fotky z Hochkaru 2012 až 2017 a výlet Cote d´Azur a Provence (Monaco, Avignon, Chateauneuf du Pape, Nice, Cannes, Saint Tropez, Orange, Grasse, Apt, Bonnieux, Gordes, Roussillon (Vaucluse) - okrové doly, Menton, Verona) - 2012 a 2014 apod., včetně informací o těchto místech.
V levém sloupci dále najdete "Aktuality Chorvatsko 2012 - 2017", nejčerstvější informace k cestování do Chorvatska a v Chorvatsku, veškeré ceny mýtného, potravin, vstupné, spoustu zajímavostí, nových, aktuálních informací apod. V pravém sloupci např. "Baška Voda - aktuální počasí", "HAK - aktuální záběry z cest, přechodů apod - Chorvatsko", "Aktuální ceny paliva v Chorvatsku" nebo "Ceny mýtného - Chorvatsko" a spoustu dalších informací. Stačí kliknout.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod...Mé další stránky na téma Chorvatsko (zadej - Jiří Hrdý): Pinterest, YouTube, Facebook, Twitter, Flipboard, issuu.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod... klikni níže
a mé profily: Pinterest, YouTube , Facebook
, Twitter, Flipboard, issuu
Baška Voda.jpg
Villa Borovina(1).jpg
Jiří Hrdý.jpg
http___jhrdy1.webgarden.cz_rubriky_hochkar-2014-brezen(1).jpg

Chorvatská kuchyně

Tajemství chorvatské kuchyně odhaleno

 

23. července 2006
Na stole voní tak čerstvé krevety, že máte pocit, že během několika sekund zmizí z talíře zpět do hlubin. Před hodinou nalovené, nyní lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu červené víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a odpoledne pečené nadýchané běloučké bagety - možná právě takhle se hoduje v ráji.
I když jídel, po nichž se olíznou i labužníci, je v Chorvatsku víc. A nejsou to rozhodně jen plody moře.

Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smažené, pečené, grilované, zapékané - vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití. Zeptejte se místních na dobrou hospodu, nikoli však na tu, která je na promenádě a v obležení turistů. Chtějte poctivou konobu s rodinnou tradicí, takovou, kam by zašel i vrásčitý otec vašeho ubytovatele.

Všechno začíná na Istrii

Jestli je vhodné někde začít túru po restauracích, pak právě na Istrii. Zdejší pochoutku, lanýže, jinde hned tak nenajdete. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny až 3000 eur za kilo. To v případě nejvzácnějšího, bílého lanýže, jehož domovem jsou lesy městečka Motovun ve vnitrozemí. Lanýže (tartufi) jsou vynikající jako "koření".

Delikatesou je například kozí sýr s lanýži či fuži, těstoviny s hrstí těchto nejdříve orestovaných hub, nebo fritaja čili omeleta s tímtéž. Fritaju lze podávat i s divokým chřestem, který roste v jarních měsících po celém severu Istrie.

Dalším zážitkem jsou vyhlášené ústřice (oštrige) z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí.

A jako úvod je vynikající maneštra, polévka "co dům dá". Silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny, s pořádnou porcí kukuřice, usrkávaný pod staletými stromy, to je chuť, na kterou se nezapomíná. Nespleťte si však maneštru s jinou polévkou - "supou". Mají spolu málo společného. Snad jen, že supa teče a jí se lžící. Horké červené víno se nalije do "bukalety", speciálního keramického džbánku. Přidá se plátek čerstvě orestovaného chleba s několika kapkami olivového oleje, lžící cukru a špetkou pepře.



V KONOBĚ. Otevřené ohniště, čerstvé jehněčí maso, mořské plody, zelenina -
-  to jsou hlavní tajemství chorvatské
kuchyně.

O bylinkách v mase

Konkurentem istrijské kuchyně je dalmatská. Váš gastronomický výlet může začít na ostrově Pag. Třeba pažský sýr je delikatesa první třídy. Mléko dávají ovce, které patří k nejmenším v celém Středomoří. Výtěžek je nízký, ale zato zcela unikátní. Ovce spásají léčivé byliny na zdejších pastvinách. Své udělá ostrý vítr bóra, který sklouzává z pohoří Velebit, mezi ostrovem a pevninou nadzvedne neviditelný oblak mořské vody a jako sprchou pokropí právě povrch ostrova. A právě v kombinaci soli bohaté na minerály a léčivých bylin je tajemství chuti pažského sýru.

K sýru se výborně hodí známý dalmatský pršut, vyuzená šunka sušená nejlépe ve větru bóra. Po celé Dalmácii restaurace servírují dalmatské brodetto (brudet), guláš z mořských plodů nebo ryb, a to nejčastěji s kukuřičnou polentou. Toto nejpopulárnější jídlo na jadranském pobřeží má desítky variací přípravy.

Určitě nevynechte plněné olihně (punjene lignje), ačkoli vám můžou první čtyři sousta připadat docela zvláštní.

Zastavte se také u ryb a mořských plodů. Humry, raky, langusty, krevety, bílé a modré ryby (dělení podle kvality masa) mají v každém lepším podniku. A pokud potřebujete maso zajíst něčím sladkým, objednejte si kroštule (odpalované těsto smažené na oleji) či rožatu - slavný dubrovnický pudink.



Chorvatský brudet, dušený pokrm z ryb, najdete snad na každém jídelním lístku.

Víno místo vody

Chorvaté pijí víno téměř jako vodu. Tedy na žízeň, nikoli však v původní síle. Víno ředí: červenému s vodou říkají bevanda, bílému s minerálkou gemišt. Pokud si však chcete užít vynikající chorvatská vína, zkuste s nimi zacházet jako s pokladem, vyplatí se to. Proto žádné ředění.

Začněte bílými víny. Ta se pěstují hlavně v severních oblastech země.

Nejznámější odrůdou je malvazija, v obchodech natrefíte i na chardonnay, tokaj, rulandské šedé, ryzlink a muškát. Věhlasné bílé však naleznete jedině na ostrově Krk v okolí měst Vrbnik. Vrbnička žlahtina je unikátní víno, kterému se v žádných jiných podmínkách nedaří.

Víno z ostrovů

Slávu chorvatským vínům však přinesla až dalmatská vína. Už v dobách antiky patřila k vyhlášeným pochoutkám, vína z ostrova Vis dokonce platila za jedna z nejlepších v celém světě. Každý ostrov si dodneška odnesl svoje druhy vín a svoje vinaře.

Ostrovem s nejvíce odrůdami vinných hroznů i nejvíce ceněnými produkty je Hvar, stejné postavení na trhu však mají i vína z ostrovů Brač, Vis, Korčula a Lastovo a z poloostrova Pelješac.

Nejproslulejším vínem severní Dalmácie je primoštenský babič, výborné červené suché, nejrozsáhlejší nabídku dobrých kvalitních vín nabízejí vinice v okolí Šibeniku - šibenický babič, plavina, opol rosé, dalmatiner.

Směrem na jih však nabídka z pohledu kvality i množství druhů výrazně roste. Střední a jižní Dalmácie, a především ostrovy, jsou rájem pro milovníky dobrého červeného moku. V Murvici na Brači roste jedna z nejlepších variant odrůdy plavac, víno bol. Na Hvaru najdete autochtonní vína bogdanuša, drnekuša, prč a mekuja i vynikající zlatý plavac nebo faros. Poloostrov Pelješac nabízí to nejlepší z dingače a postupu, vinice se tady doslova dotýkají mořských vod.

Nejen vínem jsou Chorvaté živi. Během dne vypijí několik káv. A turisté to od nich odkoukali. Silná černá káva, taková, co vás nenechá do čtyř hodin ráno usnout, je na každém nápojovém lístku. Espreso dělané po italsku, které se téměř vejde do náprstku, stejně jako macchiato (espreso s trochou teplého mléka) či kapučíno je nezbytně nutné na pobřeží Jadranu ochutnat.

Zkrátka přijdou snad jen milovníci piva - nabídka je sice pestrá, ale český jazyk to patrně příliš neocení. A jedna rada na závěr - od roku 2004 platí absolutní zákaz alkoholu za volantem. Pokuty jsou vysoké a při opakovaném přestupku nenechavci hrozí dokonce vězením. Nespoléhejte se na to, že chorvatskou policii umluvíte.





Každá restaurace nabízí velký výběr vín. Často postačí objednat si stolní víno, které většinou stojí za to. Nejznámější odrůdou je bílá malvazija.


Udělejte si chorvatské léto ve vaší kuchyni

Recept: Pašticada na trogirský způsob

750 gramů hovězího bez kosti
uzená slanina
trochu hřebíčku
3 česnekové stroužky
vinný ocet
mouka
2 polévkové lžíce sádla
1 cibule
1 polévková lžíce rajského
protlaku
1-2 kostky cukru
1 sklenice dezertního vína Prošek nebo jakéhokoli sladkého červeného vína
sůl a pepř

Návod k přípravě:

Omyté hovězí maso prošpikujte kousky uzené slaniny, několika hřebíčky a slabě nakrájenými proužky česneku. Nechte maso marinovat přes den ve vinném octu a několikrát ho obraťte. Vyjměte z marinády, dobře osušte a obalte v mouce. Zvlášť dejte dvě polévkové lžíce sádla, na ně položte maso a celou cibuli.

Opečte maso ze všech stran, přidávejte přitom po troškách vodu, případně hovězí vývar a nechte maso pod pokličkou dusit. Vmíchejte rajský protlak. Poté přidejte sklenici červeného vína, 1 až 2 kostky cukru a povařte směs asi tři hodiny na mírném ohni, až je maso měkké a lze ho krájet na tenké plátky. Přeceďte omáčku přes sítko, přidejte sůl a pepř podle chuti, přelijte znovu přes maso a vařte další půlhodinu na mírném ohni. Podávejte s těstovinami a strouhaným sýrem.

Recept: Pudink rožata

6 vajec
6 polévkových lžic cukru
1 litr mléka
citronová kůra
1 polévková lžíce likéru Maraskino nebo rumu
vanilkový cukr
14 kostek cukru

Návod k přípravě:

Smíchejte 6 vajec, 6 polévkových lžic cukru, mléko, citronovou kůru, maraskino (rum) a vanilkový cukr. V odděleném hrnci zkaramelizujte 14 kostek cukru a nalijte je do misky na pudink. Přidejte pudinkovou hmotu a povařte vše ve vodní
lázni asi 45 minut. Po zchlazení opatrně překlopte pudink na tác a podávejte. V létě je možné jej před podáváním vychladit v ledničce.



Rožata

 

Pro mě je to nejlepší ubytování v Bašce Vodě, velmi milí lidé, čisto, vstřícnost a ... skvělé víno!!
214.JPG
P1040124a.jpg
P1000247a.jpg
Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda, Baško Polje.jpg
ostrov Brač(1).jpg
U Ivana.jpg
Povlja (Brač).jpg
Omluvte prosím nedokonalost těchto stránek, tvořil jsem je v lednu 2008 a šlo původně jen o informace k Baško Polje a k našim výletům a to vše jen a jen pro náš úzký okruh přátel. Ale myslím si, že informace, které jsem začal uvádět, jsou praktické, nové, aktuální, prostě na stránkách cestovek či v jejich katalozích některé z nich prostě chybí. Na YouTube jsem umístil videa z těchto akcí, je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem tu aktuální ceny mýtného, ceny pohoných hmot, trajekty, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější (srpen 2013). Odkazy na stránky chorvatských medií, velkých řetězců ... Neustále se pokouším tedy dopňovat, aktualizovat text. Fotogalerie je již hotová. Tak prosím o trpělivost. Děkuji.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one