Chorvatsko 2000 - 2017, výlet "Raškovické party" do Baško Polje, Split, Makarská, Brač, Biokovo, Veprič. Výlet třídy 1.B - 2004. Budapešť, Kroměříž, Krakov, Osvětim, Brezinka, Hochkar, Wachau, petanque, Salzburg, Salzkammergut, Orlí hnízdo, Berchtesgaden, Obersalzberg, Hallstatt, Vodácké kurzy 2010-2011, Raškovice 2010-2013.
Další foty jsou na http://jhrdy1.webgarden.cz/hochkar-2010-leden, březen, 2011 - 2017, to jsou stránky, kde mám fotky z Rakouska - Wachau, Hochkar, stužkovací večírky, oslavy, Salzburg, Hallstatt, Berchtesgaden, Orlí Hnízdo, lyžák, Mnichov, Hochkar - březen a dále Německo - Mnichov, Rakousko - Krimmelské vodopády 2011 i 2014, nové fotky ze školy, poslední Raškovice - léto, podzim 2011 apod. Připojil jsem odkazy na stránky těchto destinací, nejnověji stránky Hochkaru v češtině... Na YouTube (hrdas66) potom další videa z těchto akcí. Je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem ceny mýtného, ceny pohoných hmot, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější, přidal jsem i odkazy na stránky chorvatských medií. Nejnověji jsem přidal fotky z Hochkaru 2012 až 2017 a výlet Cote d´Azur a Provence (Monaco, Avignon, Chateauneuf du Pape, Nice, Cannes, Saint Tropez, Orange, Grasse, Apt, Bonnieux, Gordes, Roussillon (Vaucluse) - okrové doly, Menton, Verona) - 2012 a 2014 apod., včetně informací o těchto místech.
V levém sloupci dále najdete "Aktuality Chorvatsko 2012 - 2017", nejčerstvější informace k cestování do Chorvatska a v Chorvatsku, veškeré ceny mýtného, potravin, vstupné, spoustu zajímavostí, nových, aktuálních informací apod. V pravém sloupci např. "Baška Voda - aktuální počasí", "HAK - aktuální záběry z cest, přechodů apod - Chorvatsko", "Aktuální ceny paliva v Chorvatsku" nebo "Ceny mýtného - Chorvatsko" a spoustu dalších informací. Stačí kliknout.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod...Mé další stránky na téma Chorvatsko (zadej - Jiří Hrdý): Pinterest, YouTube, Facebook, Twitter, Flipboard, issuu.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod... klikni níže
a mé profily: Pinterest, YouTube , Facebook
, Twitter, Flipboard, issuu
Baška Voda.jpg
Villa Borovina(1).jpg
Jiří Hrdý.jpg
http___jhrdy1.webgarden.cz_rubriky_hochkar-2014-brezen(1).jpg

Kolik regionů v Chorvatsku, tolik specialit


5. dubna 2002  15:38
Chorvatská kuchyně je různorodá. Od vepřového se zelím, pozůstatku habsburské monarchie, přes balkánské čevapčiči, ražniči a pljeskavicu (pečenou placku z mletého masa), turisty vyžadované mořské plody až po pizzu a těstoviny. Italský vliv je nejvíce patrný v Dalmácii a na Istrii. Co? Vy nevíte, co je to brudeto, šurlice či kroštule?

Je těžké říci, zda vůbec chorvatská kuchyně existuje. "Na našem území se smíchaly různé vlivy a dnes není snadné určit, co vlastně patří mezi národní jídla," říká majitel záhřebsku restaurace "Baltazar" Slobodan Čimbura. Jídla, která by se sem dala zařadit, z jídelníčků většiny restaurací mizí. "Naše kuchyně byla dotlačena do situace, kdy za národní jídla vydává středozemní kuchyni. Navíc se nejoblíbenějším jídlem turistů staly boloňské špagety," dodává Čimbura s úsměvem.

Jedno jídlo spojuje celé Chorvatsko
Je jím sušená šunka pršut, která jako předkrm nechybí v žádné restauraci. Pršut se často podává s ovčím sýrem a olivami. "Nejlepší je pršut sušený ve větru bora a uzený na smrkovém
dřevě," říká majitel restaurace "Nono" Siniša Tudor na ostrově Krk. Jeho restaurace (konoba) připomíná pohádkovou hospůdku: starý dům, dřevěné lavice, hořící krb a pršut visící ze stropu, který se krájí a servíruje přímo před očima hladových hostů.

V Istrii si pochutnáte na ombolu a kroštuli
Jiný kraj, jiný mrav, platí také o Chorvatsku, kde každý region má své speciality. Pokud si například objednáte na Istrii ombolo, dostanete podobně jako u nás plátek vepřového se zelím. Se zelím se také podává klobása, která je ve většině případu domácí a výrazně kořeněná.

Gurmáni se na Istrii mohou těšit na lanýže. Tato drahá houba - za kilo se platí 1100 euro - se přidává do sýrů, míchaných vajíček anebo se podává s těstovinami (na Istrii to jsou fuži). Svérázným istrijským jídlem je také polévka (supa) z červeného vína ochucená cukrem a kořením. A pokud máte pocit, že po takovémto jídle potřebujete sladkou tečku, dejte si kroštule (obdoba našeho odpalovaného těsta smaženého na oleji).

Mlsání kolem Zábřehu
Svou typickou kuchyni má také okolí Záhřebu, kde hostům servírují krůtí maso s těstovinami. Za největší pochoutku zde považují štrukli - listové těsto s tvarohem zapečené se smetanou a vajíčkem, které se připravuje na slano i na sladko. "Štrukli má v jídelníčku každá rodina v této oblasti," říká Slobodan Čimbura.

Specialitou vnitrozemí je jehněčí či sele pečené na rožni. Nabízejí je desítky restaurací podél cest.

Kouzlo středomořské kuchyně
A nesmíme zapomínat ani na středomořskou kuchyni, která se dnes připravuje po celém Chorvatsku. Místní říkají, že každá správná ryba má plavat třikrát: "V moři, oleji a ve víně. A pokud neplave v moři, není to pro nás ryba," říká Anté Parentič z města Krk. Chorvaté dávají přednost vařené rybě, která se na pobřeží dělí podle kvality masa na bílou a modrou. "Jídlo z darů moře nebylo nikdy složité na přípravu," říká Željko Juranič, majitel restaurace "Nada" ve městečku Vrbnica na
ostrově Krk. Složitější příprava bere rybám chuť.

Kromě ryb naleznete na jídelních lístcích za přijatelné ceny mušle a olihně. Pokud sáhnete stejně jako jinde v Evropě hlouběji do kapsy, můžete mít i humry, ráčky, langusty a ústřice.

Dalmatské brudeto
Po celém pobřeží také restaurace servírují dalmatské brudeto (guláš z mořských plodů nebo ryb), který se nejčastěji jí s kukuřičnou polentou. Právě ryby spolu s vlivy italské
kuchyně jsou považovány za základ dalmatské kuchyně.

Svoji typickou kuchyni mají i kvarnerské ostrovy (Krk, Cres, Lošinj, Rab), které ovládly podomácku připravované těstoviny šurlice připomínající krátkou špagetu. "Válečky těsta se omotají kolem jehlice. Ta se potom vytáhne a zůstane krátká špageta," říká Ante Parentič z Krku. K šurlicím se nejčastěji podává jehněčí guláš. Italský vliv se však nezapře ani tady: jehněčí guláš si může každý host ochutit na stole parmazánem. V každé oblasti ostrova Krku se dělají šurlice trochu jinak: liší se svou délkou.

Majitel restaurace "Nono" ve městě Krk, Siniša Tudor, má rád české hosty. Každé léto jich hostí desítky. "Většinou přijdou na kafe a na zmrzlinu. Šetří, aby tady mohli zůstat déle. Místo drahých jídel jezdí raději na výlety - do přírody a za památkami. To je nám sympatické," říká Tudor.

MŮŽE SE HODIT

Tipy

Nejlevnější v chorvatských restauracích jsou rizota a špagety. Nejdražší jsou naopak ústřice, langusty, humři a takzvané bílé ryby. Mezi dražší jídla patří i masové steaky.

Ceny jídla

Orientační ceny jídel v restauracích (v chorvatských kunách)
- dalmatský pršut 25-47
- boloňské špagety 15-35
- rizoto s mořskými plody 30-48
- kvalitní bílá ryba (brancin, orada) 85
- smažené olihné (lignje) 45
- mušle (dagnje) 30-40
- biftek na
grilu 70
- vepřový kotlet 50
- ramsteak 60
- ražniči, čevapčiči 30-45
- placka z mletého masa (pljeskavica) 30-45
- ombolo 40-47
- domácí klobásy (kobasice) 26
- fuži s lanýži (fuži sa tartufima) 80-90
- hranolky 12
- saláty 12
- palačinky 15

Orientační ceny vybraného zboží v obchodech (v chorvatských kunách)
- mléko 4,50-5,50
- minerální voda Jamnica 4,50-6,50
- džusy 5,50-15
- bílý chléb 5,50-6,50
- eidam 64 Kn/kg
- vajíčka (10ks) 11,50
- jogurt 3
- pršut 137 Kn/kg
- kuře 30 Kn/1,5 kg
- kuřecí prsa 35
- víno 14-50
- pivo Ožujsko (1/2 l) 5,12

Aktuální kurz

1 euro = 7,30 kun
1 kuna = 4,20 Kč

Může se hodit:

Internetová adresa
www.chorvatsko-on-line.cz

Přehled chorvatské
gastronomie s přímými odkazy na kuchařky a recepty:
www.istra.com/gastro/default.asp

www.dalmacija.net/cuisine.htm

Pro mě je to nejlepší ubytování v Bašce Vodě, velmi milí lidé, čisto, vstřícnost a ... skvělé víno!!
214.JPG
P1040124a.jpg
P1000247a.jpg
Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda, Baško Polje.jpg
ostrov Brač(1).jpg
U Ivana.jpg
Povlja (Brač).jpg
Omluvte prosím nedokonalost těchto stránek, tvořil jsem je v lednu 2008 a šlo původně jen o informace k Baško Polje a k našim výletům a to vše jen a jen pro náš úzký okruh přátel. Ale myslím si, že informace, které jsem začal uvádět, jsou praktické, nové, aktuální, prostě na stránkách cestovek či v jejich katalozích některé z nich prostě chybí. Na YouTube jsem umístil videa z těchto akcí, je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem tu aktuální ceny mýtného, ceny pohoných hmot, trajekty, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější (srpen 2013). Odkazy na stránky chorvatských medií, velkých řetězců ... Neustále se pokouším tedy dopňovat, aktualizovat text. Fotogalerie je již hotová. Tak prosím o trpělivost. Děkuji.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one