Chorvatsko 2000 - 2017, výlet "Raškovické party" do Baško Polje, Split, Makarská, Brač, Biokovo, Veprič. Výlet třídy 1.B - 2004. Budapešť, Kroměříž, Krakov, Osvětim, Brezinka, Hochkar, Wachau, petanque, Salzburg, Salzkammergut, Orlí hnízdo, Berchtesgaden, Obersalzberg, Hallstatt, Vodácké kurzy 2010-2011, Raškovice 2010-2013.
Další foty jsou na http://jhrdy1.webgarden.cz/hochkar-2010-leden, březen, 2011 - 2017, to jsou stránky, kde mám fotky z Rakouska - Wachau, Hochkar, stužkovací večírky, oslavy, Salzburg, Hallstatt, Berchtesgaden, Orlí Hnízdo, lyžák, Mnichov, Hochkar - březen a dále Německo - Mnichov, Rakousko - Krimmelské vodopády 2011 i 2014, nové fotky ze školy, poslední Raškovice - léto, podzim 2011 apod. Připojil jsem odkazy na stránky těchto destinací, nejnověji stránky Hochkaru v češtině... Na YouTube (hrdas66) potom další videa z těchto akcí. Je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem ceny mýtného, ceny pohoných hmot, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější, přidal jsem i odkazy na stránky chorvatských medií. Nejnověji jsem přidal fotky z Hochkaru 2012 až 2017 a výlet Cote d´Azur a Provence (Monaco, Avignon, Chateauneuf du Pape, Nice, Cannes, Saint Tropez, Orange, Grasse, Apt, Bonnieux, Gordes, Roussillon (Vaucluse) - okrové doly, Menton, Verona) - 2012 a 2014 apod., včetně informací o těchto místech.
V levém sloupci dále najdete "Aktuality Chorvatsko 2012 - 2017", nejčerstvější informace k cestování do Chorvatska a v Chorvatsku, veškeré ceny mýtného, potravin, vstupné, spoustu zajímavostí, nových, aktuálních informací apod. V pravém sloupci např. "Baška Voda - aktuální počasí", "HAK - aktuální záběry z cest, přechodů apod - Chorvatsko", "Aktuální ceny paliva v Chorvatsku" nebo "Ceny mýtného - Chorvatsko" a spoustu dalších informací. Stačí kliknout.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod...Mé další stránky na téma Chorvatsko (zadej - Jiří Hrdý): Pinterest, YouTube, Facebook, Twitter, Flipboard, issuu.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod... klikni níže
a mé profily: Pinterest, YouTube , Facebook
, Twitter, Flipboard, issuu
Baška Voda.jpg
Villa Borovina(1).jpg
Jiří Hrdý.jpg
http___jhrdy1.webgarden.cz_rubriky_hochkar-2014-brezen(1).jpg

Olivy nejsou igelitový sáček, říká chorvatský výrobce olivového oleje

Olivy nejsou igelitový sáček, říká chorvatský výrobce olivového oleje
Olivy je třeba sklidit v rané fázi zralosti a ještě týž den je zpracovat - Foto: Martin Dorazín

Olivy je třeba sklidit v rané fázi zralosti a ještě týž den je zpracovatFoto: Martin Dorazín

V těchto dnech ve Středomoří vrcholí sklizeň a zpracování oliv - Foto: Martin Dorazín
Kameny v sadu vytvářejí dojem kamenných vln - Foto: Martin Dorazín
Při výrobě olivového oleje nastupují moderní technologie - Foto: Martin Dorazín
V době sklizně do olivárny přijíždí jedno auto za druhým - Foto: Martin Dorazín

Přehrajte si celý příspěvek

Symbolem míru je od pradávna olivová ratolest. Podle řecké legendy bohyně Pallas Athéna zchladila hádku s kolegou, bohem moří Poseidonem, tak, že zkropila půdu mezi nimi několika kapkami vody. Na potřísněném místě vyrostl první olivovník.

Jestli to tak opravdu bylo, vědí jen obyvatelé Olympu. Pravdou však je, že oliva evropská pochází z Kréty a její účinky jsou skutečně léčivé. V těchto dnech ve Středomoří vrcholí sklizeň a zpracování oliv.

Příběh dalmatských oliv musíme začít v olivovém háji. Koneckonců – kde jinde? Letošní úroda nebyla ani dobrá, ani špatná. Někde byly rozsáhlé olivové plantáže poničeny požáry, jinde zase bylo velmi sucho. V okolí Tribunje je oliv, zdá se, dost. Ne všechny tu už stačili sklidit.

Po olivovém háji mě honí chorvatská Češka Dana Bilanová. Kameny v sadu – zřejmě pozůstatky po působení moře – vytvářejí dojem kamenných vln. Proto se jim také říká kamenné moře.

Technologii si přivezli z Itálie

Mezi kameny by žádná mechanizace neprojela, a způsob česání oliv proto zůstává odpradávna stejný. Namáhavý a pracný. Výroba olivového oleje, to už je věda a záležitost těch nejmodernějších technologií vyvinutých v Itálii, vysvětluje mi majitel „olivárny“ pan Ante Duvnjak. Olivový olej se tady nelisuje, nýbrž odstřeďuje.
Technologii na zpracování oliv si pan Duvnjak přivezl z Itálie - Foto: Martin Dorazín

Technologii na zpracování oliv si pan Duvnjak přivezl z ItálieFoto: Martin Dorazín

„Podnik jsme otevřeli v roce 2007. Zařízení jsme přivezli z Itálie od malé rodinné firmy Rapanelli, která má 120letou tradici a je nejkvalitnější. Koupili jsme od nich dvě na sobě nezávislé linky. Na začátku sezóny spustíme jednu a teď, ve špičce, jedou obě. Kapacita je 100 tun oliv denně,“ říká.

„Jde o metodu výroby za studena, bez vody. Kdybyste přidali vodu, ztratíte kvalitu, protože se vám zmenší obsah polyfenolů, které jsou v olivovém oleji lékem,“ vysvětluje.

Olivy se nejprve zbaví listí, vykoupají se, osprchují a osuší a pak už na páse putují do mlýna a míchačky, kde z nich při teplotě od 24 do 28 stupňů vznikne pasta. Mikročástice oleje se mícháním spojí do větších celků v podobě kapek.

Olivy je nutné zpracovat co nejdříve

„Olej v olivě není jako v igelitovém sáčku, který proříznete a obsah vám sám vyteče ven. Každá mikrokapka má svou membránu. Naším cílem je prorazit co nejvíce těchto membrán a uvolnit olej. 70 procent jich rozdrtí mlýn a 30 procent míchačka,“ popisuje Ante Duvnjak. Zbytky vody a pevné částice se pak od oleje definitivně oddělí v odstředivce a separátoru.

V době sklizně sem přijíždí jedno auto za druhým. V bednách sem přivážejí obrané olivy. „V pět hodin bude hotový hodně dobrý olej, přivezli prý nějaké bio olivy,“ těší se Dana Bilanová.

„Požadujete-li nejvyšší kvalitu, musíte olivy sklidit v rané fázi zralosti a ještě týž den je zpracovat. Jen tak získáte extra panenský olej. Všechno hodnotné, co bylo v olivách, zůstane v oleji,“ dodává k tomu Ante Duvnjak.
Olivy se nejprve zbaví listí, vykoupají se, osprchují a osuší - Foto: Martin Dorazín

Olivy se nejprve zbaví listí, vykoupají se, osprchují a osušíFoto: Martin Dorazín

Po každé várce se všechny stroje musí pročistit. Sami Italové, kteří tuto technologii vyráběli, tvrdí, že neviděli podnik v lepším stavu.

Ne všichni si na moderní technologie zvykli

U moře teď často můžete vidět lidi, kteří do sudů nabírají vodu, do níž olivy naloží. Podle pana Anteho je to vyloženě špatně.

„Necháte-li olivy v mořské vodě měsíc, začnou v nich probíhat škodlivé chemické procesy. Takový olej nelze doporučit. To už není lék, ale spíš jed,“ varuje. Pokrok zkrátka nezastavíš, i když mnozí pěstitelé oliv nedají na osvědčené metody dopustit.

„Lidé jsou tak bohužel zvyklí, hlavně ti starší, protože tak to dělali jejich dědové a pradědové. Na to říkám: Vaši dědové nejezdili v autech, ale na voze. Vy se vozíte v autě, ale olivový olej chcete vyrábět jako oni,“ podotýká pan Ante.

Jeho „olivárna“ je momentálně nejmodernějším podnikem v Chorvatsku tohoto druhu. Celý proces trvá hodinu a půl až dvě hodiny – od vykládky z auta až po první litr olivového oleje.

Rozšířená verze reportáže Martina Dorazína z chorvatské Dalmácie
Pro mě je to nejlepší ubytování v Bašce Vodě, velmi milí lidé, čisto, vstřícnost a ... skvělé víno!!
214.JPG
P1040124a.jpg
P1000247a.jpg
Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda, Baško Polje.jpg
ostrov Brač(1).jpg
U Ivana.jpg
Povlja (Brač).jpg
Omluvte prosím nedokonalost těchto stránek, tvořil jsem je v lednu 2008 a šlo původně jen o informace k Baško Polje a k našim výletům a to vše jen a jen pro náš úzký okruh přátel. Ale myslím si, že informace, které jsem začal uvádět, jsou praktické, nové, aktuální, prostě na stránkách cestovek či v jejich katalozích některé z nich prostě chybí. Na YouTube jsem umístil videa z těchto akcí, je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem tu aktuální ceny mýtného, ceny pohoných hmot, trajekty, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější (srpen 2013). Odkazy na stránky chorvatských medií, velkých řetězců ... Neustále se pokouším tedy dopňovat, aktualizovat text. Fotogalerie je již hotová. Tak prosím o trpělivost. Děkuji.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one