Chorvatsko 2000 - 2017, výlet "Raškovické party" do Baško Polje, Split, Makarská, Brač, Biokovo, Veprič. Výlet třídy 1.B - 2004. Budapešť, Kroměříž, Krakov, Osvětim, Brezinka, Hochkar, Wachau, petanque, Salzburg, Salzkammergut, Orlí hnízdo, Berchtesgaden, Obersalzberg, Hallstatt, Vodácké kurzy 2010-2011, Raškovice 2010-2013.
Další foty jsou na http://jhrdy1.webgarden.cz/hochkar-2010-leden, březen, 2011 - 2017, to jsou stránky, kde mám fotky z Rakouska - Wachau, Hochkar, stužkovací večírky, oslavy, Salzburg, Hallstatt, Berchtesgaden, Orlí Hnízdo, lyžák, Mnichov, Hochkar - březen a dále Německo - Mnichov, Rakousko - Krimmelské vodopády 2011 i 2014, nové fotky ze školy, poslední Raškovice - léto, podzim 2011 apod. Připojil jsem odkazy na stránky těchto destinací, nejnověji stránky Hochkaru v češtině... Na YouTube (hrdas66) potom další videa z těchto akcí. Je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem ceny mýtného, ceny pohoných hmot, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější, přidal jsem i odkazy na stránky chorvatských medií. Nejnověji jsem přidal fotky z Hochkaru 2012 až 2017 a výlet Cote d´Azur a Provence (Monaco, Avignon, Chateauneuf du Pape, Nice, Cannes, Saint Tropez, Orange, Grasse, Apt, Bonnieux, Gordes, Roussillon (Vaucluse) - okrové doly, Menton, Verona) - 2012 a 2014 apod., včetně informací o těchto místech.
V levém sloupci dále najdete "Aktuality Chorvatsko 2012 - 2017", nejčerstvější informace k cestování do Chorvatska a v Chorvatsku, veškeré ceny mýtného, potravin, vstupné, spoustu zajímavostí, nových, aktuálních informací apod. V pravém sloupci např. "Baška Voda - aktuální počasí", "HAK - aktuální záběry z cest, přechodů apod - Chorvatsko", "Aktuální ceny paliva v Chorvatsku" nebo "Ceny mýtného - Chorvatsko" a spoustu dalších informací. Stačí kliknout.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod...Mé další stránky na téma Chorvatsko (zadej - Jiří Hrdý): Pinterest, YouTube, Facebook, Twitter, Flipboard, issuu.
Chorvatsko - publikace, nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a chorvatštině. Spousta zajímavých informací z infocenter, odborných časopisů, cestovních kanceláří, turistických združení, mnoho rad, tipů, map, ceníků apod... klikni níže
a mé profily: Pinterest, YouTube , Facebook
, Twitter, Flipboard, issuu
Baška Voda.jpg
Villa Borovina(1).jpg
Jiří Hrdý.jpg
http___jhrdy1.webgarden.cz_rubriky_hochkar-2014-brezen(1).jpg

Pažský sýr "Gligora" se stal světovým šampionem

30.12.2010
Pag
Pažský sýr


V anglickém Birminghamu se koncem listopadu konala renomovaná světová soutěž "World Cheese Awards" (Světové ceny sýra), považováná za Oscary sýrového průmyslu. Nejznámější výrobci sýrů z celého světa přihlásili do soutěže neuvěřitelných 2 600 sýrů. Soutěžilo se ve třech kategoriích: ovčí, tvrdé a úplně nové sýry na trhu. Ve všech třech kategoriích získal sýr "Gligora" z ostrova Pagu zlaté medaile a byl zařazen na seznam deseti nejlepších sýrů na světě. Stopadesát členů mezinárodní poroty, mezi nimiž byli nejlepší odborníci v tomto oboru, hodnotili velmi odpovědně a nestranně všechny soutěžící sýry a jejich verdikt představuje ohromné ocenění kvality a chuti pažského sýra.

Vítězný "Pažský sýr Gligora" (Paški sir Gligora) je zvláštní pikantní tvrdý sýr výrazné chuti, který se však při konzumaci přímo v ústech rozplývá. Vyrábí ho Sýrárna Gligora (Sirana Gligora) v obci Kolan na ostrově Pagu, rodinný podnik, který v roce 1995 založil Ivan Gligora. Vycházel přitom z prastaré tradice výroby ovčího sýra, která sahá až k ilyrským Liburnům. Že už před téměř 300 lety patřil pažský sýr k nejznámějších a nejvíc ceněným produktům ostrova, dosvědčuje i slavný italský cestovatel Alberto Fortis. Ten ve svém díle uvádí, že právě pažský sýr, šalvějový med, mořská sůl a ovčí vlna jsou nejvýznamnějšími ostrovními výrobky.


Pag
Ovce na Pagu


Pažský sýr děkuje za svou jedinečnou chuť řadě okolností. Podle pažských sýrařů tou první a nejdůležitější je pastva ovcí na ostrově. Ovce spásají trávu, na níž ulpívají větrem rozprášené kapky mořské vody. Je to především chladný, silný a prudký vítr zvaný „ pažská bura“, která na ostrov vane v silných poryvech z pohoří Velebit. A spásanou řídkou trávu tvoří převážnou měrou aromatické byliny, mezi nimiž patří první místě voňavé léčivé šalvěji.

Na výrobu jednoho kilogramu pažského sýra je zapotřebí sedm litrů kvalitního ovčího mléka. Mléko se po nadojení pasterizuje, síří se a pomalu se zahřívá. Získaná hustá hmota se vylije do zvláštních nádob a vylisuje. Následuje pak naložení do slaného nálevu – láku. Následující den se vyndá, přecedí a převeze do prostor o teplotě 10°C s relativní vlhkostí 75%, kde zraje od dvou do osmnácti měsíců. V místnosti nesmí být žádné jiné potraviny, aby sýr od nich nepřevzal jejich vůně. Po dobu skladování se sýry stále opečovávají, omývají čistou slanou vodou apod.

Výroba sýra je sezónního charakteru, obvykle se začíná s dojením ovcí a následně s výrobou sýra v měsíci lednu.

Ivan Gligora vyrábí ve své sýrárně ročně 60 tun sýra. Jeho sýrárna patří k nejmoderněji vybaveným provozovnám svého druhu v celém Chorvatsku. Kromě výrobní haly a prostor pro zrání sýra k ní patří i degustační prostory a prodejna sýra.


Pag
Pažský sýr


Sama ochutnávka sýra je příjemným zážitkem. Sýr zde mohou ochutnávat jak jednotlivci, tak celé skupiny. Ochutnávku sýra obvykle doprovází nabídka vína, případně dalších specialit – pršutu, domácího chleba, slaných ryb či oliv. K mladému sýru, který zraje jen pět měsíců, tu doporučují bílá vína. Ke starému sýru, který zraje až osmnáct měsíců, se obvykle servírují červená vína. Návštěvníci si mohou prohlédnout i provoz sýrárny.

Kromě prodejny v Kolanu má Sýrárna Gligora další vlastní prodejnu v Zadaru, a to to v rámci obchodního centra City Galerija. Dále se její výrobky prodávají v prodejnách velkých řetězců po celém Chorvatsku (Mercator, Kerum, Interspar, Konzum, Kaufland, Billa apod.) a dalších obchodech.

Úspěch sýrařů z pažského Kolanu v Birminghamu nebyl v žádném případě náhodný. Předcházela mu již četná zahraniční ocenění, z nichž nejvýznamnější bylo označení „Superior Taste“ z Bruselu před dvěma léty. Gligora však dosáhl velkých úspěchů i na domácím trhu v Chorvatsku. Jako jediný výrobce sýrů na ostrově Pagu smí používat označení původní chorvatských výrobků „Izvorno hrvatsko“, které uděluje Chorvatská hospodářská komora, a je i držitelem certifikátu Košer.

Je samozřejmé, že na ostrově proslulém po dlouhá staletí tímto zvláštním sýrem, je výrobců mnohem víc (např. Paška sirana). I mnozí z nich jsou úspěšní, ale žádný nedosáhl takové proslulosti jako Ivan Gligora.

V současné době žije na ostrově kolem 45 tisíc ovcí. V sezóně, tj. v době dojení ovcí, se denně zpracovává asi 5 tisíc litrů ovčího mléka.

Zdroj informací:




mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2011 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová
foto z archivu CK Vítkovice Tours
Pro mě je to nejlepší ubytování v Bašce Vodě, velmi milí lidé, čisto, vstřícnost a ... skvělé víno!!
214.JPG
P1040124a.jpg
P1000247a.jpg
Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda, Baško Polje.jpg
ostrov Brač(1).jpg
U Ivana.jpg
Povlja (Brač).jpg
Omluvte prosím nedokonalost těchto stránek, tvořil jsem je v lednu 2008 a šlo původně jen o informace k Baško Polje a k našim výletům a to vše jen a jen pro náš úzký okruh přátel. Ale myslím si, že informace, které jsem začal uvádět, jsou praktické, nové, aktuální, prostě na stránkách cestovek či v jejich katalozích některé z nich prostě chybí. Na YouTube jsem umístil videa z těchto akcí, je tam i ilustrační video k cestě od pláže u kempu Baško Polje až ke stanům. Pro představu, jak to tam vypadá, jak je to daleko, jak vypadají toalety, obchod, pekárna v kempu apod. Doplnil jsem tu aktuální ceny mýtného, ceny pohoných hmot, trajekty, on-line kamery, předpověď počasí - vše nejaktuálnější (srpen 2013). Odkazy na stránky chorvatských medií, velkých řetězců ... Neustále se pokouším tedy dopňovat, aktualizovat text. Fotogalerie je již hotová. Tak prosím o trpělivost. Děkuji.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one